'...Allende afserveren...'
'...Allende afserveren...''Hoe schrijf je een boek?' is een vraag die je in één alinea, maar ook in tweeduizend bladzijden kunt beantwoorden. Schrijver Arie Storm doet het met 'De X-files van de literatuur' in het handzame pocketformaat van 189 bladzijden. Het is geen chronologische gids geworden over 'De openingszin' tot en met 'De climax', maar een leerzame zoektocht in de persoonlijke bibliotheek van Storm zelf, die de lezers een aantal nuttige tips oplevert voor hun eventuele, literaire debuut. De manier waarop hij Isabel Allende afserveert is vermakelijk, al staat daar de overdreven en potsierlijke adoratie voor café-vriend Joost Zwagerman als minpuntje tegenover. - 3 gwrrfs.

De X-files van de literatuur - Arie Storm - Prometheus - 189 pag. - 18,95 - Nu bestellen bij BOL.COM!
17-05-2005 11:56 (gewijzigd 17-05-2005 11:58) | dr.hans | mail
Mee eens wat betreft Allende en Zwagerman.
De kritiek op Leon de Winter is echter ook opvallend.

Niet dat er niks af te dingen valt op (sommige boeken van) Leon de Winter maar de manier waarop het gebeurt is kinderachtig.
Het achter elkaar plakken van observaties van de hoofdpersoon van de vrouw waar hij idolaat van is los van het textuele ' umfelt' is flauw. Ook het ontdoen van tekst rondom een dialoog en de zinnen zonder bijbehorende tekst presenteren is een kunstgreep. Zeker als je bedenkt dat Arie Storm net een half boek heeft lopen beweren dat plot en stijl niet 'los' te zien zijn komt het van plot én tekst 'losmaken' van de dialoog als een persoonlijke kruistocht tegen De Winter over.
Neem het dialoog in de volgende mop:

'was het pudding?'
'nee poep'
'was het Gisteren'
'nee vandaag'

Niet erg begrijpleijk zonder de setting waarin duidelijk wordt dat een voorbijganger verhaal komt halen bij de vader van pudding en gisteren nadat er op zijn kop is gepoept.
16-02-2006 14:02 | Michel Jansen | mail
//gwrrf.magazine