Een uitstervende vraag!
Een uitstervende vraag!'Ga ik tv-kijken of internetten?'
30-01-2007 15:05 | dr.erik | mail
'...In zijn vingers...'
'...In zijn vingers...'Een beetje literatuurkenner die de debuutnovelle 'Lipari' van Robbert Welagen (1981) heeft uitgelezen, wordt ongetwijfeld overvallen door namen. Namen van andere auteurs aan wie deze debutant en zijn eenzame hoofdpersoon schatplichtig zijn, zoals de Waal Jean-Philippe Toussaint en, natuurlijk - zo lijkt het althans -, de Franse provocateur Michel Houellebecq. In een ogenschijnlijk nietszeggend verhaal op een afgelegen eiland, bevolkt door weinig opwindende personages, weet Welagen met minimale middelen tóch een broeierig sfeertje tot leven te wekken. De middelbare advocaat Gerard en zijn jonge geliefde Chaphine zijn twee tragische zongenieters die het hoofdpersonage, student, ruimhartig in hun eigen eenzaamheid toelaten. Er is weinig ontwikkeling, maar wat er bij het zwembad en op het terras tussen de drie wordt uitgewisseld is naast oppervlakkig tegelijk dermate intrigerend en stemmig dat Robbert Welagen het, zoals dat heet, wel 'in zijn vingers' móet hebben. - 4 gwrrfs.

Lipari - Robbert Welagen - Nijgh & Van Ditmar - 92 pag. - EUR 14,90 - Nu bestellen bij BOL.COM!
30-01-2007 15:04 | dr.hans | mail
Remail
RemailEen Australische psycholoog heeft bij een patiënte in therapie een hondenriem omgedaan. Zij moest hem vervolgens meester noemen. Volgens de arts handelde hij conform de ethische richtlijnen die voor zijn beroepsgroep gelden. Hij hoopte meer vertrouwen van de patiënte te krijgen. Wat was de nuchtere reactie van de vrouw na haar bevrijding?

De leukste reacties in het volgende gwrrf.magazine
30-01-2007 15:03 | dr.erik | mail
'...Bezweken onder dramatiek...'
'...Bezweken onder dramatiek...''Soms denk ik dat alle Kroaten en Serviërs die in de oorlog gestorven zijn, in een volgend leven, ergens in de toekomst, samen herboren worden als broer en zus.' Dit is een citaat uit het boek 'De brug' van David Sandes (1967) waarin ene Romain Dumaine in voormalig Joegoslavië op zoek gaat naar zijn biologische ouders. Aan gebeurtenissen, intriges en bekentenissen geen gebrek in dit werk. Via Dumaine krijgen we zo'n beetje het hele PTSS-syndroom waar deze regio sinds de Balkan-oorlog in gedompeld is over ons heen. Dat is de kracht van dit boek, maar ook de zwakte. Het verhaal bezwijkt onder de historische détails en opgelegde dramatiek, ook al staan er mooie zinnen en gedachten in, zoals boven geschetst. - 2 gwrrfs.

De brug - David Sandes - De Geus - 158 pag. - EUR 13,90 - Nu bestellen bij BOL.COM!
30-01-2007 15:02 | dr.rolf
//gwrrf.magazine